Home

Dit is een repost van een blog geschreven door mijzelf op het platform van Jessica en Iris: Thought from Us. Zij streven ernaar een ruimte en een platform te creëren voor de ‘gewone’ jonge vrouwelijke professional om hun stem te laten horen. Dit biedt een verfrissende bron van inspiratie, herkenning en verbinding waardoor er van elkaar geleerd kan worden.


Toen Jessica mij vertelde over dit platform waar de verhalen van ‘gewone’ succesvolle vrouwen een plek krijgen, voelde ik meteen dat dit precies is wat ik nu nog mis. Er zijn al mooie platforms, podcasts, boeken en andere media waarin bekende rolmodellen een podium krijgen, maar dit lijkt vaak nog onbereikbaar. Wanneer ik zelf op zoek ben naar inspiratie van vrouwelijke rolmodellen, voelen de prestaties van Michelle Obama, Neelie Kroes of Melinda Gates toch nog als een ‘ver van mijn bed show’.

Over Lisanne

Werkend voor een groot internationaal bedrijf in de cybersecurity, zie ik dat leidinggevende functies vooral nog worden ingevuld door mannen. Zelf heb ik het geluk te mogen werken met een vrouwelijke manager die haar weg weet in de internationale wereld en een vrouwelijke mentor en sponsor binnen de lokale organisatie. Deze vrouwen inspireren mij en dagen mij uit in mijn werk. 

Mijn naam is Lisanne Meerkerk en ik werk bij Orange Cyberdefense als Head of Global Marketing Campaigns. Ik startte 8 jaar geleden na mijn studie als junior marketeer en kreeg de mogelijkheid om een team te gaan leiden en deel uit te maken van het Nederlandse managementteam. Vanuit daar ontwikkelde ik naar mijn huidige internationale rol. Dit bracht mij de ervaring van culturele verschillen, de mogelijkheid om de over wereld te reizen en te kunnen werken met mensen die mij inspireren en coachen in mijn carrière.

Inspiratiebron

De bovengenoemde ervaringen maken ook dat ik voor mijzelf niet één persoon als inspiratiebron kan benoemen. Ik zoek dit niet zozeer in die onbereikbare bekendheid of de politica die het al gemaakt heeft. Ik word geïnspireerd door de kleine dingen van mensen om mij heen die maken dat ik zelf ook goed wil doen . Het mooie daarvan is dat het verschillende vormen kent en op elk moment van de dag kan voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een vriendin mij belt na verdrietig nieuws en ik word herinnerd aan de kracht van zo’n telefoontje en het feit dat iemand hulp aanbiedt. Of wanneer een collega voor mij net die extra stap zet om te helpen, inspireert dat mij om hetzelfde voor een andere collega te doen. Of het feit dat mijn moeder er altijd is om te luisteren en daar niks voor terug verwacht (en zelfs thee en chocola meebrengt). In al deze momenten zitten mooie lessen.

“Ik geloof in het concept van ‘growth in discomfort’.”

Vertaling naar de praktijk

Om die inspiratie echt goed in te zetten, of deze nu komt van mensen om je heen, nieuwe ervaringen, reizen, boeken of documentaires, geloof ik sterk in het concept van “growth in discomfort” oftewel “groei door ongemak”. Groei begint namelijk waar je comfort zone stopt. (Lifehacker definieert je comfort zone als “behavioral space where your activities and behaviors fit a routine and pattern that minimizes stress and risk”.) Door dit ongemak op te zoeken, ontdek je nieuwe dingen in plaats van te doen wat makkelijk en comfortabel is (tv kijken terwijl je eigenlijk naar de sportschool zou moeten gaan of lekker door je Instagram scrollen terwijl je eigenlijk moet werken).

Er zijn verschillende momenten geweest in mijn leven en in mijn carrière waarbij een project of iets anders nieuws mij buikpijn bezorgde, ik er zenuwachtig van werd en mijn hartslag omhoog ging. En dan weet ik hoever het is… dit nieuwe iets gaat voor ontzettend veel ongemak zorgen, maar laat mij uiteindelijk wel groeien. Voor mij waren dit nieuwe projecten op werk waar ik nog geen ervaring mee had, presentaties geven in het Engels voor leidinggevenden, momenten waarop ik mensen moest ontslaan of persoonlijke uitdagingen. 

Soms kies ik ook zelf bewust voor dit ongemak. Een paar maanden geleden kwalificeerde ik mijzelf bijvoorbeeld voor een belangrijke CrossFit wedstrijd en dat is niet iets waar ik per se heel enthousiast van word. Ik vind het namelijk spannend om voor publiek te sporten. Met name wanneer er twee uiterste mogelijkheden zijn: of ik presteer voor geen meter of het gaat heel goed. In dit geval (met wat overtuigingskracht van vrienden, moet ik toegeven) koos ik hier toch echt voor te gaan en ook de wedstrijd te zien in het licht van persoonlijke groei. En je raad het misschien al, maar het ging eigenlijk hartstikke goed en de zenuwen waren na mijn eerste workout al weg.

Successen en Uitdagingen

Ik heb altijd het ongemak aan durven gaan. Ik leer snel en ben gretig om dingen zelf uit te vogelen. Dit in combinatie met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, leidt er soms ook toe dat ik te laat om hulp vraag, maar in de meeste gevallen brengt het me juist dat stukje ongemak en dus persoonlijke groei. Vanaf de start van mijn carrière ben ik uitgedaagd om te werken aan projecten buiten mijn expertise (marketing) en mezelf daarin te bewijzen. Het snel aanpassen aan nieuwe situaties, het buiten mijn comfort zone gaan en het ontdekken van nieuwe gewoonten, heeft mij zowel privé als professioneel veel gebracht. Natuurlijk zijn er ook voor mij momenten dat ik wél even lekker in die comfort zone blijf zitten en dat is helemaal goed. Je hebt ook tijd nodig om te rusten en je nieuwe ervaringen te verwerken. De uitdaging is om dagelijks en gedisciplineerd actie te blijven ondernemen buiten je comfort zone. Juist in tijden dat je wereld verandert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s