Home

De lens waardoor we kijken is bepalend voor de interpretatie van wat we zien – Stephen Covey

 

Op vakantie ben in begonnen ik één van de bekende boeken van Covey: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Ik ben ondertussen over de helft en er zijn ongeveer vier eigenschappen behandeld. Ik wil toch alvast het een en ander hier opschrijven, zonder dat ik het boek helemaal heb uitgelezen.

Mijn eerste indruk zegt dat ik dit boek jaarlijks kan lezen en steeds weer tot andere inzichten kan komen. Het zet je aan tot denken en doet dat op zo’n manier dat het interessant is in iedere levensfase. Het eerste interessante dat Covey uiteenzet is het feit dat je altijd een referentiekader hebt, een paradigma. Zoals de bovenstaande quote al zegt: je wordt gevormd en dat maakt hoe je tegen zaken aankijkt. Covey beschrijft dat als een levenshouding; principieel of pragmatisch.

  • Principiële levenshouding: integriteit, trouw, nederigheid, moed en rechtvaardigheid staan voorop
  • Pragmatische levenshouding: persoonlijke prestaties en status zijn leading

De zeven eigenschappen die hij beschrijft in zijn boek zijn gebaseerd op principes die inhoud geven aan ons bestaan. Om tot zgn effectief leiderschap te komen werk je dus van binnen naar buiten: het is een natuurlijk groeiproces en je begint bij jezelf.

 Wij zijn wat we herhaaldelijk doen – Aristoteles

 

Om in te gaan op de zeven eigenschappen, is het vooraf goed om te weten hoe Covey een eigenschap ziet. Hij stelt dat een eigenschap uit drie zaken bestaat:

  1. Kennis: wat moet er gedaan worden en waarom?
  2. Vaardigheid: hoe?
  3. Streven: motivatie/de wil

Naast dat Covey je aan het denken zet, is ‘ie ook praktisch ingesteld. In het boek worden veel voorbeelden gegeven en krijg je tevens schema’s en andere mogelijkheden aangereikt om het een en ander in de praktijk te brengen.

1. Wees proactief

“Reactief = hebben, proactief = zijn” 

 

De eerste eigenschap is er gelijk een die je flink aan het denken zet. Voor effectief leiderschap is proactiviteit een must. Het maakt je zelfbewust, het zet je aan tot denken over je eigen denkproces. Hij haalt daarom Victor Frankl aan, die stelt dat tussen stimulus (er gebeurt iets) en respons (jouw reactie) de menselijke vrijheid ligt om te kiezen. Als mens hebben wij een voorstellingsvorm, een geweten en een vrije wil.

En het mooie daarvan is dat een groot deel van de uitdagingen waar je in het algemeen mee te maken krijgt, met directe invloed en dus je eigen gedrag aangepakt kunnen worden. Daar gaan dan ook de eerste 3 eigenschappen over. Ik zal deze in steeds nieuwe blogposts ook naar mijn inzicht uiteenzetten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s