Home

Rik Ferguson sprak gisteren bij het Check Up Seminar van SecureLink België in het toffe AutoWorld in Brussel. Rik is Vice President Security Research bij Trend Micro, één van de vendors van SecureLink België. Het onderwerp van zijn keynote was Project 2020Project 2020 is een initiatief van de International Cyber Security Alliance (ICSPA) waar o.a. Trend Micro en Europol onderdeel van zijn. Zij onderzochten de wereld van het jaar 2020.

Dit is een volledig gedigitaliseerde wereld met overal sensoren, augmented reality, ubiquitous computing, the Internet of Things en pervasive technologies (lees: alomtegenwoordige technologie). Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan en heeft invloed op elkaar. Privacy is de deur uit en meerdere identiteiten zijn geen uitzondering. Google Glass is gemeengoed, cybercrime is overal en de digitalisering komt steeds dichter op de huid. Letterlijk.

Er komen Minority Report en iRobot-achtige taferelen aan bod in de episodes die naar aanleiding van het onderzoek zijn gemaakt om het geheel meer te visualiseren. Je vindt ze hier.

Pervasive Technologies

Tijdens mijn minor Brands and Concepts in a world of Pervasive Technologies kwamen veel onderwerpen van dit Project 2020 ook voor. Zo hadden wij het over alle bestaande sensoren welke ingezet kunnen worden door merken om een betekenisvolle ervaring te bewerkstelligen. Denk aan de sensoren in het wegdek, de OV chipkaart, roltrappen, camera’s op de hoeken van de straat, sensoren in je telefoon, enz. Veel van deze technieken worden al gebruikt voor de meest adapted stuff. Denk aan Nike+ running, Starbucks met hun plannen voor IoT koelkasten die weten wanneer de melk vergaan is, de slimme thermostaat ‘Toon’ van Eneco, enz.

O.a. Frankwatching heeft een hele verzameling aan blogs over dit onderwerp. Ook de site www.theinternetofthings.eu is interessant! Als het je boeit, check ze dan zeker eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s