Home

Als je op zoek gaat naar de invloed van muziek op je concentratie- en leervermogen kom je heel veel verschillende dingen tegen. Een ding is zeker, het is erg interessant!

Ik ben niet zo’n muziek-diehard. Ik kan best een dag zonder, ga niet elke week naar concerten en kan ook echt niet elk nummer en band bij naam noemen. Wat ik wel heb is een Spotify-account waar ik speur naar dingen die ik wel kan waarderen. Een van de voordelen van Spotify is het feit dat je speellijsten kunt aanmaken en dat je ook die van anderen kunt beluisteren. Zo publiceert Sony een lijst met de nieuwste hits en zijn er mensen die voorafgaand aan een festival alle artiesten even op een rijtje zetten.

Je hersenen in een alfastaat

Gerald Essers, van het bedrijf TIJDwinst, heeft een lijst op Spotify met bijna alleen maar klassieke muziek. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat muziek zonder zang van ongeveer 60bpm je hersenen in een goede alfastaat brengen. Het effect van dit ritme op je lichaam is dat je beter kunt leren. De alfastaat wordt ook wel de super leerstaat genoemd. In deze staat ben je alert, maar toch ook ontspannen, je kunt het meest efficiënt leren en het beste informatie verwerken. Het is de bron van creativiteit doordat we optimaal gebruik kunnen maken van onze beide hersenhelften en toch geconcentreerd met één ding bezig zijn.

Naast de alfastaat zijn er nog meer staten waarin je hersenen kunnen verkeren. Deze staan hieronder in een afbeelding beschreven. Wat het onder andere duidelijk maakt is het feit dat je brein áltijd actief is en niet uit gaat.

Staten van het brein

Muziek is een van de manieren om in de zogenaamde alfastaat te komen. Men noemt ook ademhalingstechnieken, jongleren en single tasking. Ook een opgeruimde werkruimte, werken in een vast patroon en in de voor jouw optimale uren zijn bevorderlijk voor je concentratievermogen.

In de praktijk

Ik leerde tijdens de middelbare school eigenlijk alleen met complete stilte. Geen tv, geen muziek en het liefst geen mensen om me heen. Nu ik soms op m’n werk echt even geconcentreerd moet werken, maar toch mensen en dus geluid om me heen heb, pak ik m’n oordopjes, iPad met Spotify premium en Gerald’s klassieke muzieklijst. Het verbaasde me dat ik hier mee erg lekker kan werken. De ietwat lagere en langzame nummers van Robert Cacciapaglia zijn meer favoriet dan Vivaldi en Bach, maar even door zappen is zo gebeurt. Het kost weinig moeite om het eens te proberen, en wie weet helpt het in je concentratie.

3 thoughts on “Muziek voor een betere concentratie

  1. Mooi onderwerp weer. Altijd fijn dat mensen ontdekken dat muziek meer kracht heeft dan alleen maar even voor de leuk. Goede muziek kan je in een bepaalde staat brengen, zoals in dit geval een pro-actieve werk staat. Doe het zelf ook al jaren. Klassiek is inderdaad fijn tijdens het werken, al ligt er natuurlijk aan welke klassiek (die uit het lijstje is voornamelijk baroque), maar dat is ook een beetje persoonsgebonden denk ik… Misschien is drone ambient dan ook wat voor je om je alpha en theta waves te laten werken. Drone ambient is hele rustige, haast ‘spirituele’ muziek wat je fijn op de achtergrond kan zetten. Ik raak er meestal wel van in een soort trance. Wat namen zijn: Brian McBride, Olan Mill, Stars of the Lid.

    Like

  2. Pingback: 1,5 jaar later, tijd voor stats! | like lisanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s