Home

Vorige week vrijdag was ik bij een cursus Timemanagement van TIJDwinst. De focus lag op het managen van al het werk in die beperkte werktijd, maar we begonnen met een stukje geheugentraining en wel het onthouden van namen. Onze trainer, Bjorn, wist namelijk na één keer voorstellen alle 25 cursisten bij naam te noemen. En dat viel op.

Interesse

Het eerste punt lijkt een inkoppertje, maar is so true. De meeste mensen interesseert het namelijk helemaal niet hoe je heet en wat je al dan niet doet. Het is vaak een formaliteit, iets dat er bij hoort. Maar hoe vaak gebeurt het wel niet dat je na drie minuten eigenlijk die gene al niet meer bij naam kan noemen? Daarom: interesse. Je moet het willen weten en blijven onthouden.

Hij gaf de volgende zes tips, waarbij met een kleine groep de eerste drie genoeg zouden moeten zijn om alle namen te onthouden:

 1. Interesse
 2. Geconcentreerd luisteren
 3. Herhalen: in- en extern
 4. Visualiseren: schrijf denkbeeldig zijn of haar naam op haar voorhoofd
 5. Voelen: schrijf letterlijk de naam op de binnenkant van je hand met je vingers
 6. Associaties: gebruik je fantasie

Praktijk

In de praktijk blijkt al snel dat het ontzettend gewaardeerd wordt – zeker in een leeromgeving – wanneer je iemand bij naam kunt noemen. Het voelt een stuk persoonlijker dan “jij daar achterin” of “met die rode trui”.

Toen alle cursisten aan de slag gingen met de oefening en we uiteindelijk ook getest werden, bleek dat het overgrote deel ook daadwerkelijk de namen had onthouden. Het is een kwestie van bewustwording van de mogelijkheid en het doen. De tips die Bjorn ons aanreikte helpen daarmee.

Timemanagement

Ook het verdere gedeelte van de cursus, de timemanagement training, was erg interessant. Door de praktische en herkenbare voorbeelden mét oplossingen en een charismatische trainer was het een leuke en leerzame dag. Ik kreeg aan het einde van de cursus het boek van oprichter van TIJDwinst Gerald Essers “Slimmer werken met het kantoor in je tas” en twee cd’s met geheugentechnieken. Ik ben erg benieuwd wat ik daar van ga vinden en zal daar zeker nog eens over bloggen. Wil je meer weten? Op de site van Timemanagement.net vind je meer informatie over de verschillende trainingen die zij aanbieden.

6 thoughts on “100 namen in één keer onthouden

 1. Misschien is het boek Moonwalking With Einstein (NL: Het geheugenpaleis) van Joshua Foer dan ook wat voor je. In dit boek wordt Foer bekwaam in allerlei geheugentechnieken (Geheugenpaleizen, Chunking) en wordt zelfs uiteindelijk zelfs Amerikaans geheugenkampioen. Het is een leuk geschreven boek dat inzichten geeft hoe ons geheugen werkt en je daarnaast introduceert aan een paar geheugentechnieken die je wellicht ook op management / werkgebied kunnen helpen.

  Like

  • Voor mij hebben ze zeker geholpen. Scheelde wel dat ik net van school kwam, ik had zelf nog geen systeem. Ik denk echter dat je met tips op blogs enz ook ver komt. Je moet er een beetje je eigen draai aan geven, zodat het ook daadwerkelijk voor jou werkt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s