Home

Vandaag zijn de korfbalfinales in Ahoy. De A-finale met PKC en Dalto, de 3/4e plek met Blauw Wit en Fortuna en als laatste dé finale met PKC en KZ. Ik kan er niet bij zijn, maar daar heeft de KNKV wel wat op gevonden.

Op de website ikganaarahoy.nl kan je live de scores bekijken van de drie wedstrijden. En daar hebben ze een mooi staaltje meten is weten aan toegevoegd. Naast de stand, die elke 20 seconden ververst wordt, toont de site ook de statistieken per ploeg, per speler, het verloop van de wedstrijd, het verloop van de laatste zes aanvallen met doelpogingen, goals en meer. Er wordt niet alleen procentueel aangeven hoeveel men gescoord heeft, maar ook gekeken naar de effectiviteit van de ploeg.

Al deze informatie toont inzicht in de prestaties van de spelers en het geheel als team. Werd er eerst pretty old school in een kladblokje bijgehouden wie er scoorde en was het enige analysemateriaal een film, opgenomen door een vrijwilliger. Nu zijn de mogelijkheden een stuk uitgebreider. Ondanks het feit dat korfbal nog lang niet in de buurt komt bij de grootsheid van voetbal, wordt de sport steeds professioneler en blijft men ontwikkelen.

De KNKV legt de Korfbal Effectiviteits Index als volgt uit:

De Korfbal Effectiviteits Index is gebaseerd op een computermodel en berekent de effectiviteit van een ploeg in aanvallend opzicht gebaseerd op doelpogingen, scores en rebounds uitgezet in de tijd. Hierdoor kunnen prestaties eenvoudig onderling vergeleken worden. Ook kunnen de prestaties ten opzichte van andere wedstrijden geanalyseerd worden. Het model zal de komende tijd verder ontwikkeld, aangepast en verbeterd worden.

Korfbal dataDalto A1 – PKC A1Kijkend naar de wedstrijd Dalto A1 tegen PKC A1 zijn er een aantal leuke weetjes die ik op een rijtje gezet heb:

 • De scoreverhouding M/V bij Dalto was 90%/10%, deze verhouding was bij PKC meer in balans, namelijk 47,6%/52,4%
 • De gemiddelde duur van een aanval lag tussen de 24 (Dalto) en 28 (PKC) seconden.
 • De effectiviteit van Dalto was net voor rust erg hoog, PKC kwam echter terug rond de 50ste minuut.
 • Maarten Stehouwer van PKC had als enige een scoringspercentage van 100% (lees: 1 uit 1).
 • Er waren in totaal 6 spelers met een scoringspercentage van 0%.
 • PKC won de wedstrijd na verlenging door middel van een golden goal. Eindstand: 20-21
 • Er keken op het hoogtepunt meer dan 500 mensen live mee op de pagina ikganaarahoy.nl
Blauw Wit 1 – Fortuna 1 
Blauw Wit en Fortuna strijden voor de 3e en 4e plek. Ook voor hun wedstrijd wordt er een live overzicht met statistieken bijgehouden.
 • Aan het einde van de eerste helft heeft Fortuna 38 kansen gehad tegen 60 kansen van Blauw Wit. Echter de ruststand is 14-15 voor Fortuna.
 • Topscoorder was Gerald van Dijk met 10 goals. Van de 25 afstandsschoten die hij loste, waren er 6 raak. Dit is 24%.
 • De eerste aanval van Fortuna maakte in de eerste 20 minuten overduidelijk meer goals dan de andere vakken.
 • Blauw Wit verliest uiteindelijk van Fortuna met 27-29.

KZ 1 – PKC 1
KZ en PKC strijden in de finale voor de 1e en 2e plek. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op NOS.nl en op korfbaltv.nl. Ook voor hun wedstrijd wordt er een live overzicht met statistieken bijgehouden.
 • Beide ploegen vallen gemiddeld 25 seconden per aanval aan. Dit zijn precies de seconden die men krijgt op de schotklok.
 • André Kuipers schiet 3 van zijn 6 afstandsschoten raak, dit is 50%. Hij is tevens topscoorder met 9 goals, waaronder 5 strafworpen.
 • Het scoreverloop kent enkele gaten die te verklaren zijn door de blessures.
 • De effectiviteit van beide ploegen kent een dip in de laatste minuten van de wedstrijd. Koog Zaandijk weet nog te scoren waardoor zij de wedstrijd winnen met 20-18.
 • Beiden ploegen losde 80 afstandsschoten. KZ schoot er 3 meer raak dan PKC.
Al met al spannende wedstrijden en erg interessant om te zien hoe de statistieken zich presenteerden in de loop van de tijd. Pluspunt voor de KNKV!

3 thoughts on “Data p0rn bij korfbal finale

 1. Pingback: 1,5 jaar later, tijd voor stats! | like lisanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s